Anda Seorang Peniaga Online?

Nak Belajar Cara Yang Sebenar & Berkesan Bagaimana Hasilkan Jualan KONSISTEN di INSTAGRAM?



Lebih 30+ Video Online ini akan Membongkar apakah yang telah kami lakukan untuk Buat UNTUNG Setiap Hari dan Mendapat 50,000 Real Targetted Followers Hanya dalam 4 Bulan.

Siapa Kata Nak Bisnes Perlukan Modal Yang Besar? Cuma Bermodalkan RM200 Seorang, Kami Masih Lagi Mampu Huru-Harakan Sales di INSTAGRAM...

(Antara Pencapaian Kami)

(Antara order yang diterima dari pelanggan)

Kejap! Sebelum tu,
Siapakah Saya Sebenarnya?

Hai, saya Nik Abd Sobur  (^_^) 

Kini berusia 19 tahun & merupakan pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Saya mula berkecimpung dalam dunia perniagaan sejak di bangku persekolahan waktu form 3.

Zaman tu jual di mudah.my dan saya cuba pelbagai lagi bisnes, langgar dinding sana-sini, rugi tak payah cakap, Tapi saya tak stop.. Sebab saya SUKA dgn apa yg saya buat !

Saya MINAT untuk BELAJAR & TEST (walaupun banyak yg test sikit je, sebab suka belajar ilmu baru). Pergi seminar, beli eBook/video, ITU HOBI SAYA (pengumpul produk digital).

Sehinggalah skrg, alhamdulillah lebih kurang 4 tahun dah saya berniaga scara online.

 

 

Ini Pula Kisah Saya di Instagram, Bagaimana Saya Bermula?

 

Okey ceritanya macam ni, bulan 2 lepas, setelah 3-4 tahun buat bisnes di Facebook, saya cuba untuk masuk ke platform baru, Instagram. Pada awalnya memang saya ZERO, ya lah akaun sendiri pun tak bukak (Asyik sibuk bisnes kat FB je). Mananya nak tahu fungsi sbb mmg tak pakai.

Tapi, lepas jumpa dgn kawan saya dan dia share yang dia buat bisnes dekat Instagram, dan dia ni takde lah tahu banyak sngt, main post je, tapi dengan follower 2000 ORANG JE, dia boleh hasilkan lebih RM5000 dari instagram dia.


Jadi, saya TERKEJUT.... Biar betul??

 

Start dari situ saya nampak peluang & saya kata pada diri sendiri, aku kena cuba jugak bisnes kat insta ni ! Aku nak buat sampai jadi... Dipendekkan cerita, saya ajak beberapa orang sahabat di universiti, kami bermula hanya bermodalkan RM200 seorang. (Bukanlah jumlah yg besar).

So, saya pun start cari produk, jumpa je yang rasa sesuai, takade tangguh-tangguh, terus buat dekat IG. Dari modal tersebut, kebanyakannya digunakan untuk beli stok dan akhirnya berbaki kurang dari RM200. 

Dan bajet ini saya simpan untuk marketing. Ya, mmg kecik. Walaupun biasa sifu2 suruh simpan 2-3x dari nilai kos produk untuk promosi shj. Dan walaupun dgn jumlah yg kecil. Sy cuba pastikan agar bajet ini saya dapat gunakan sebaiknya untuk habiskan semua stok yg ada.

Saya kaji kesemua pesaing yang ada. Tengok apa yg dilakukan oleh igshop2 yg dah berjaya untuk diorg buat sales. Saya kaji & rekod. Dan, kalini tak tunggu lama. Sambil research, saya buat terus & improve apa kekurgn atau peluang yg saya nampak.


Alhamdulillah, dengan izin-Nya,


Berbekalkan semangat dan kerjasama dari team, kami berjaya habiskan stok dalam masa tak sampai 2 minggu. Dan dari hasil jualan dgn kos pemasaran sebanyak kurang RM200 tadilah kami gunakan untuk scale up bajet iklan & doublekan stock.

Masuk shj bulan kedua/ketiga jualan terus meroket. Kemasukan followers lebih kurang 5000 seminggu & terus meningkat. Kadang-kadang lebih dari 2000 followers naik dalam masa sehari. BUKANnya FAKE followers. Tapi followers hasil daripada iklan berBAYAR yg kami jalankan.

(Followers yang datang setelah melihat iklan (gambar produk) dan berminat untuk membeli. Senang cerita REAL & Targetted Followers.)

Bisnes apa pun pasti ada ujiannya. Ini Ujian Kecil Kami...



Syukur dgn pencapaian tersebut. Jualan pun sangat diluar jangkaan kami. Malangnya, bila buat team dalam course yg sama, universiti yg sama. Masuk shj hujung bulan ketiga, kami slow-downkan segala operasi. Memandangkan assignment bertimbun kena siapkan & final exam yg makin dekat. 

(Tambahan, sy jenis yg mementingkan akademik. Siapa kenal saya in real life dia akan tahu mcm mana saya)

Dari naik meroket, kami kehabisan minyak selama hampir 2 bulan. Marketing saya stop. Update akaun instagram pun cuma 1-3 post seminggu. 

Tapi still order masuk. Cuma nak pergi pos tu dah malas. Yer lah, kelas dari pagi sampai petang. Petang tu pulak sibuk nak presentation/ submit assignment :'( 

Dan akhirnya... kami maintain pada jumlah 40,000 followers waktu kami slow down tu. (Tp not badlah 40,000 dalam masa kurg 4 bulan hasil iklan berbayar)

Dan selepas semua dah habis final exam. Kami sambung semula perjuangan dan bulan kelima, berjaya dapatkan 50,000 followers yang pertama. Kemudian kami stop untuk beri laluan kepada persiapan raya then, that's it...!! kisah saya bersama sahabat di UIA.

Siapa kata nak bisnes perlukan modal yg besar? Cukuplah dengan keazaman & action yg tinggi.


Alhamdulillah!!!
Rupanya bisnes di Intagram ni jauh lebih mudah! (Jika kena caranya)

Ye lah, gila tak senang? Bayangkan ni... Saya nak bagi unofficial stats kami,


37 Whatsapp yang masuk, dapat close 35 unit. 
Allahu... nak nangis rasa. Yang tak close pun sebab stok habis je.

 


Mungkin ada masih lagi ragu, betul ke followers saya ni aktif?

Okey ni saya tunjukkan hasil eksperimen 'on the spot'. Saya buat contest mengejut, tanpa bagitau awal-awal pun followers yg saya nak buat contest. Saje nak test betul ke followers aku ni aktif.


Dalam seminit... Terus hang HUAWEI P9 yg RAM 3GB ni sampaikan terpaksa shut down. HAHAHA. Beratus whatsapp yang masuk!! Padahal ni saya suruh diorg copy no di story, save & whatsapp manual tau. Bukannya bagi link whtsapp & suruh tekan je. Even susah nk whatsapp still ramai giler whatsapp sy.

Tapi... Hahaha, tu gula-gula je, jangan mudah sangat terpengaruh!  


Itu result yang saya dapat, hasil daripada test & apply. Ramai je yang GAGAL bila try bisnes kat insta ni. Sebab TAKTAHU STRATEGY YANG BETUL. Mungkin anda pun pernah berada dalam golongan yang sama kan? 

Jadi cukuplah! Saya taknak cerita pasal bisnes saya. Berbalik pada cerita ni, bila dah dapat achieve benda mcmni, maka ramai lah yang start tanya.

 

Hampir setiap hari saya dihujani dengan Soalan :

  • Nik, macam mana kau naikkan Followers Cepat Sangat tu?

  • Macam mana nak buat sales konsisten macam kau?

  • Aku dah berbulan ambik servis/ pakai robot, kenapa sales slow jugak ni?

  • Aku baru nk bisnes kat instagram ni. Share tips boleh tak?

  • Dan banyak lagi soalan yang ditanya...

This is the bottom slider area. You can edit this text and also insert any element here. This is a good place if you want to put an opt-in form or a scarcity countdown.